perjantai 12. helmikuuta 2010

Teriyakilohta ja papu-itupaistosta

Myönnän suoraan olevani reseptisieppari. Syön "sillä silmällä" kavereiden luona ja ravintoloissa. Olen laiska pyytämään reseptejä, mutta soveltelen omia versioita vastaan tulleista herkuista. Molemmat tämäniltaisen aterian osat olivat "muualta keksittyjä".

Ostin Tapiolan Stockan Herkusta pari päivää sitten aivan mielettömän hyvää teriyakimarinoitua lohifilettä. Tämä tuntui aika helpolta toteuttaa itse. Olin ajatellut tehdä myös teriyakikastikkeen itse, mutta koska silmiini ei etsimisestä huolimatta osunut mirin'iä ruokakaupassa, jouduin turvautumaan valmiiseen kastikkeeseen. Jatkoa ajatellen tiedoksi, että teriyakikastike tehdään lisäämällä 1 osa soijakastiketta, 1 osa mirin'iä ja maun mukaan vähän sokeria (googlauksen perusteella myös hunaja tuntuu toimivan, itse veikkaisin, että saattaa jopa sopia paremmin. Google myös kertoi, että mirin'in voi korvata sakella ja sokerilla). Anyway, myös kaupan teriyakikastike toimi hyvin.

Teriyakilohi

Lohifile (vähintään 150 g per ruokailija)
Teriyakikastiketta
Öljyä vuoan voiteluun

Laita lohifile marinoitumaan kastikkeeseen. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Kun kala on marinoitunut vähintään puoli tuntia, laita se uuniin kevyesti voidellussa lasivuoassa noin 15 minuutiksi. Jos kyseessä on pienempi erä tai teet kalan suoraan annoskoossa, voit myös paistaa kalan pannulla (tämä kuulemma kyllä tekee jotain pahaa kalan hyville rasvoille, mutta..).

Papu-itupaistos

Teriyakilohen lisukkeena toimii erinomaisesti papu-itupaistos. Tämä indonesialainen lisäke on itseasiassa hyvän ystäväni resepti, jonka salaisuudet olen yrittänyt arvailla.

Papuja (yleensä myydään valmiissa pakkauksissa, vähintään 1 sellainen)
Ituja (mung-pavun idut parhaita, sinimailanen meni vähän mössöksi ja mauttomaksi, näitä myös vähintää 1 boksi)
Sipulia (riippuen koosta ja laadusta, yhden papu- ja itupaketin erään menin 4 shalottisipulia)
Cashew-pähkinöitä (ehkä 50 grammaa?)
Seesamöljyä
(Soijaa tai teriyakia maustamiseen)


Huuhtele pavut ja idut. Paloittele pavuista päät pois ja pilko ne muutaman sentin pituisiksi paloiksi. Pilko sipuli. Sekoita papujen kanssa tilkka seesamöljyä ja anna marinoitua hetki.

Paahda pähkinät yhdellä pannulla kevyesti. Siirrä pähkinät pois levyltä.

Laita pannulle kuumenemaan vähän seesamöljyä. Öljyn kuumennettua lisää sipuli, pavut ja idut. Paista rapeaksi ja ota lämpö pois. Anna hautua hetki jälkilämmöllä. Lisää pähkinät ja sekoita.

Tällä kertaa jääkaapista löytyi valmiiksi sinimailasen ituja, joten käytin ne paistokseen. Suosittelen kuitenkin mung-pavun ituja. Toimii paremmin maun ja rakenteen puolesta. Sinimailaisen kanssa lisäsin loppuvaiheessa joukkoon hieman teriyakikastiketta, muistaakseni en ole kaivannut mausteita mung-papu versiossa. Mutta maun mukaan.

Vinkki: paistoksesta saa ruokaisamman lisäämällä huuhdeltua ja pilkottua paksoita. Sopii hyvin aasialaishenkiseen makumaailmaan.

Molemmat herkut olivat todella hyviä, vaikka itse sanonkin. Toimivat erinomaisesti yhdessä, mutta varmasti myös muiden ruokien kanssa
Otin jopa kuvia (kyllä, monikossa!) kokkausvaiheessa ja valmiista annoksesta, mutta niin kauan kuin kameran kaapeli leikkii katoamisleikkiä, nämä jääköön odottamaan parempaa huomista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti