perjantai 19. helmikuuta 2010

"Kesäkurpitsapastaa" ja tomaattikastiketta

En oikeastaan koskaan syö pastaa. En voi uskoa, että mikään makuelämys olisi pastansyönnistä seuraavan olon arvoinen. Ainakaan Suomessa. Jos joskus matkustan Italiaan, taidan sortua riskilläkin kokeilemaan.

Oheisessa reseptissä "pasta" on siis höyrytettyjä kesäkurpitsasuikaleita, jotka ulkonäöllisesti muistuttavat jonkin verran tagliatellea. Bongasin idean vuosia sitten jostain naistenlehdestä ja teen tätä aina silloin tällöin. Annos on kolmelle hengelle.

Kesäkurpitsapasta

Puoli kiloa kesäkurpitsaa

Suikaloi kesäkurpitsat kuorimaveitsellä. Pehmeätä keskiosaa ei pysty käyttämään kokonaan hyväksi suikaleisiin, joten se kannattaa käyttää muuten. Tässä reseptissä se menee tomaattikastikkeeseen.

Nauhojen höyrytys kannattaa jättää viimeiseksi osaksi aterian valmistamista, koska niitä täytyy höyryttää vain pari minuuttia. Joten, suikaloi kesäkurpitsat ja jätä ne odottamaan tomaattikastikkeen valmistumista.

kesäkurpitsasuikaleet valmiina höyrytettäviksi

Tomaattikastike

Kesäkurpitsan "keskiosat"
4 sipulia
500 grammaa tomaattimurskaa
100 grammaa tomaattipuretta
Laadukasta oliiviöljyä
Tuoretta basilikaa
Chiliä
Provencen yrtit-maustesekoitusta
Laadukasta suolaa
Laadukasta oliiviöljyä.

Silppua sipuli ja kuutioi kesäkurpitsan keskiosat pieniksi paloiksi. Kuumenna kattilassa reippaasti öljyä, lisää öljyyn chili ja provancen yrtit-sekoitusta maun mukaan. Öljyn kuumennuttua kuullota öljyssä sipulit ja kesäkurpitsapalat. Kuullotuksen jälkeen lisää kattilaan tomaattimurska ja tomaatipuree. Jätä hautumaan miedolla lämmöllä vähintään puoleksi tunniksi. Haudutuksen jälkeen lisää maun mukaan suolaa ja hieman oliiviöljyä. Sekoita ennen tarjoilua kastikkeeseen silputtu tuore basilika. Tuoreen yrtin aromeja ja ravinteita ei kannata tuhota kuumentamalla.

Kun kastike on valmis, höyrytä kesäkurpitsasuikaleita 2-3 minuuttia. Tarjoile.

.

Oheinen tomaattikastikkeen resepti on melkoinen pikaversio. Todella hyvä tomaattikastike tarvitsee paljon enemmän aikaa ja aineksia. Sen pitää hautua rauhassa ja siihen pitää yllä olecien aineksien lisäksi lisätä ainakin porkkanaa, selleriä ja punaviiniä ja myös maustepuolta lisäisin. Itse käytän tomaattikastikkeeseen mielelläni useampaan kuin yhtä tomaattivalmistetyyppiä. En tiedä mistä tämä johtuu, mutta mielestäni pelkkä murska ei maistu yhtään niin hyvältä murska ja puree. Paras tomaattikastike syntyisi tietenkin tuoreista tomaatteista, mutta tomaattijalosteistakin, erityisesti laadukkaista sellaisista, saa hyvää kastiketta.

1 kommentti:

  1. Kuulostaa herkulliselta! Voisi vaikka kokeilla heti viikonloppuna. :)

    VastaaPoista