lauantai 20. helmikuuta 2010

Talvipata

Ulkona riehuva myrsky ja pakkanen innoittivat talvipadan tekoon. Kutsun ruokaa talvipadaksi, koska ruoka on mielestäni niin ilmiselvästi "talviruokaa"; en usko, että kesällä tekee kovin usein mieli tuntikausia hautunutta lihapataa.Talvipata vaatii oikeastaan ainoastaan kahta asiaa onnistuakseen. Aikaa ja laadukasta keittoastiaa, jossa haudutella ruokaa mahdollisimman kauan. Valurautapata on ehdottomasti paras tämän ruokalajin valmistukseen. Mikäli jostain löytyy lisäksi puuliesi tai kamina, jolla haudutella pataa, vielä parempi. Olen kerran tehnyt poronkäristystä kaminalla. Hauduttuaan koko päivän kaminalla jopa Pirkka käritysliha suli suuhun. Sähköliedelläkin pärjää, hyvä tekoastia on kuitenkin oleellinen.Talvipadan idea on siis hauduttaa tuntikausia lihaa + kasviksia, heittää sekaan mausteita ja viiniä ja sen jälkeen nauttia. Aikaa kuluu, mutta mitään keittotaitoa tämä ei varsinaisesti vaadi. Tällä kertaa tein talvipadan lampaasta. Käytettäviä kasviksia ja niiden määrää voi vaihdella tuntuman ja tarjonnan mukaan. Idea on oleellinen, ei se mitä on käytetty. Esimerkiksi lanttu ja punajuuri sopisivat tähän ruokaan erinomaisesti, niitä ei vaan sattunut löytymään tällä kertaa kaupan luomutiskiltä. Ohjeen mukainen annos on muuten todella iso; tämä ruokalaji ei ole niitä, joista tehdään kahden hengen annos. Toisaalta maku tuntuu vain paranevan lämmittämällä, joten sikälikin iso annoskoko on ok.Lampaan sisäfilettä 450 grammaa (ei muuten ole ideaalia lihaa, mutta muutakaan ei ollut kaupassa)

Lampaan keittolihaa pari palasta (antaa kummasti makua; tämän täsmällisempää mittaa en voi antaa, koska ruokakaupasta löytyi tosiaan lammasta myös muodossa "keittoliha" ja otin näitä paloja kaksi)

80 grammaa pekonia

3 isoa porkkanaa

5 pientä sipulia

400 grammaa kesäkurpitsaa

100 grammaa mukulaselleriä

300 grammaa munakoisoa

300 grammaa siitakesieniä

Tuoretta rosmariinia

1 paprika

Oliiviöljyä

Chiliä

Suolaa

Mustapippuria

Provencen yrtit-sekoitusta

Punaviiniä

Oman harkinnan mukaan lisukkeeksi esimerkiksi riisiä tai perunamuussiaItketä munakoisot. Kuutio kaikki kasvikset. Riippuen käytettävissä olevasta lihasta, kuutio myös se tarvittaessa sopivan kokoisiksi paloiksi.Kuumenna öljyä valurautapadassa, heitä sekaan chiliä, provencen yrtit-sekoitusta sekä muutama tuoreen rosmariinin oksa silputtuna. Lisää mukaan pekoni, käytettävä liha, keittolihan palaset sekä pilkottu sipuli. Ruskista kevyesti muut kasvikset toisella pannulla ja heitä sekaan valurautapataan. Tämä lienee puhdas mieltymyskysymys, mutta haluan itse aina käsitellä kasvikset ennen kuin lisään ne pataan tai keittoon. Makuun tämä ei varmaankaan vaikuta, en vaan pidä raakojen kasvisten lisäämisestä suoraan liemeen.Lisää pataan viiniä ja vettä niin, että nesteen pinta nousee kasvisten tasolle. Mitä enemmän viiniä, sen enemmän makua. Hauduta pitkään ja hartaasti, ainakin kaksi tuntia. Itse haudutin ruokaa lauantaina 3 tuntia. Kun haudutus on valmis, tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja mustapippuria ja muita mausteita. Poista keittolihan palaset, jos olet käyttänyt niitä.

Tämänkertainen versio osoittautui melko kosteaksi. En jaksanut höyryttää ylimääräistä nestettä pois, vaan keitin kaveriksi riisiä. Jos padasta tekee rakenteeltaan kiinteämpää, ei se mielestäni tarvitse erillistä lisuketta, sehän on pääosin kasviksia. Myös esimerkiksi perunamuussi toiminee erittäin hyvin lisukkeena.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti