tiistai 3. elokuuta 2010

Uunipunajuuret

Punajuuri tuntuu suotta jääneen paitsioon mietittäessä kasvisruokia ja lisukkeita. Yleensä siihen törmää vain etikkapunajuuren muodossa ja tämä on vain pieni (eikä paras) osa punajuuren totuudesta. Itse käytän punajuuria esimerkiksi uunikasvivuoassa, mutta myös oheinen resepti on todellinen herkku.

Punajuuria
Tuoretta rosmariinia (myös timjami käy tarvittaessa)
Oliiviöljyä
Suolaa
Pippuria

Laita uuni lämpenemään noin 200 asteeseen. Pese ja kuori punajuuret. Koosta riippuen puolita punajuuret tarvittaessa. Laita punajuuret folion sisälle, silppua päälle tuoretta rosmariinia, laita pakettiin suolaa ja pippuria ja kaada lopuksi päälle loraus öljyä. Katso, että maut sekoittuvat paketissa ja "paketoi" nyytti. Paista uunissa noin puoli tuntia, riippuen punajuurien koosta ja halutusta kypsyysasteesta. Itse pidän vihanneksista "al dente", mutta makuja on joka lähtöön.

Tämä toimi myös grillipannulla tehtynä hyvin, tosin tässä tapauksessa suosittelen punajuuren esikeittoa, lyhentää kypsentämisaikaa. Punajuurtahan voi sinänsä syödä hyvin raakanakin, joten kypsyysaste on tosiaan makuasia.

Tämän reseptin esiäiti tuli joskus vastaan Jamien Keittiössä-ohjelmassa. Silloin punajuurten kanssa tarjottiin piparjuurikermaa tai jotain vastaavaa. Kokeilin itse sekoittaa wasabia ranskankermaan ja tämä toimi.

Punajuuri on aika vahvan makuista. Tämä sopii siis hyvin lisukkeeksi esimerkiksi lampaan kanssa, esimerkiksi vaalean kalan kaverina en herkkua tarjoaisi.

1 kommentti:

  1. Olen tehnyt suht samanlaista punajuurilisuketta joskus, mutta siinä olis myös fetaa ja pinjansiemeniä. Se oli hyvää, oikein sellaista sadonkorjuuruokaa! (se olikin jonkun lehden sadonkorjuuruokaohjekoosteesta)

    VastaaPoista