lauantai 14. elokuuta 2010

Fenkoli

Fenkoli tuntuu tulleen viime aikoina vastaan monessa mielenkiintoisessa ohjeessa. Olen nähnyt sitä käytettävän sekä kylmänä että lämmitettynä. Itselleni kyseessä oli oikeastaan täysin uusi tuttavuus, joten tutkin asiaa hieman Wikipediasta. Resepteissä viime aikoina näkemäni fenkoli on ollut tarkemmin Salaattifenkoli eli Mukulakumina eli Italiankumina eroituksena maustefenkolista, josta käytetään siemenet. Salaatifenkolista taas käytetään hieman littana jättisipulia muistuttava mukula. Nettitietojen mukaan fenkoli rentouttaa, parantaa ruoansulatusta, irroittaa limaa, laukaisee kouristuksia, estää tulehduksia ja poistaa nestettä. Tiedä näistä, mutta fiksun kuuloinen tuttavuus.

Tuoreessa fenkolissa on ihana salmiakkimainen aromi ja tuoksu, vähän kuin anis.

Ensi kokeilulla käytin fenkolin nynnynä nopeasti pannulla paistoksessa, johon tuli muuten salottisipulia, vihreitä papuja ja ituja. Olisin maustanut seoksen ripauksella soijaa, mutta koska sitä ei löytynyt, maustoin paistoksen suolalla, mustapippurilla ja korianterinsiemenillä. Tuli tosi hyvää, mutta fenkolin maku lähti lähes kokonaan, joten suosin sitä jatkossa tuoreena. Mahdolliset terveysvaikutuksetkin lienevät paremmat näin.

Summa summarun, suosittelen lisäämään fenkolin keittiöön ja salaatteihin. Erittäin kiinnostava tuttavuus

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoisia tietoja! Voin sanoa, etten tiennyt fenkolista etukäteen mitään.... Pitää ehkä joskus kokeilla sen kasvattamista? Sulla pitäisi kyllä olla vähintään parveke, niin voisit syödä oman maan kasviksia.

    VastaaPoista
  2. Oi, oma parveke olisi kyllä tosi ihana juttu, mutta kaikkea ei voi saada, kun taas yksi ihana juttu on asua Etu-Töölössä. Enkä toisaalta tiedä miten puhtaita kasviksia nykyisen asunnon sijainnilla pystyisi kasvattamaan. Frendien Monican asunto olisi aika unelma, monessakin mielessä.

    No, jonkun yrttiviljelmän voisi saada ehkä kestämään jopa keittiön ikkunalaudalla. Sitten kun sinne joskus pääsee takaisin :)

    VastaaPoista